www.sag.sk>prazenie-kavy 3 Praženie zelenej kávy vo vylepšenej doma vyrobenej pražičke 1) takto vyzerá moja pražička 2.0 :) Novú (čistú) konzervu aj s vekom som si kúpil v obchode, dve (trochu väčšie) lopatky som vyrobil z plechu (čo som mal doma z nejakej konzervy), a čosi som zrecykloval zo starej pražičky. Konzervu som pre istotu znova vypálil v ohni :)2) pražička je síce kratšia, ale zato širšia. Takže objem je vo výsledku väčší, a pražím až 200 g kávy (zmestí sa aj viac, ale toto mám tak na 2 týždne - nech to mám čerstvé :) Otváranie (a optickú kontrolu) robím ako predtým, čiže toto som zatiaľ nevylepšil, ale už mám jeden nápad, ako na to. Zatiaľ mi to však nevadí, takže asi to dopadne ako s tým stojanom a kľukou (ktoré doteraz stále nemám :)
3) ešte celkový pohľad na pražičku - tu vidieť aj to bočné otváranie, takže môžem využiť skoro celý jej objem (treba pamätať na to, že káva pri pražení zväčšuje svoj objem)
4) a pražíme na veľkom ohni - klasika, držím v dvoch rukách a otáčam (ako mi napadne :)
5) po upražení na požadovaný stupeň to vysypem na plech a poďho na lódžiu. Tam to premiešam a prefúkam, nechám vychladnúť do druhého dňa. Potom to už len nasypem do nádobiek, a vychutnávam si čerstvú kávu.
![]()