www.sag.sk>recepty jogurt
Jogurt
Potrebujeme:
 – 2 l čerstvého mlieka (napr. z mliekomatu)
 – 2 kopcovité PL (polievkové lyžičky) sušeného mlieka - toto môžeme aj vynechať
 – 2 kopcovité KL (kávové lyžičky) zmesi jogurtovej kultúry a sušeného mlieka
   (zmes si pripravíme predtým v pomere 1 sáčok „Jogurtová kultúra S na 50 l“,
   a 25 PL sušeného mlieka - zmes máme na veľa dávok, skladujeme ju v chladničke)
 – 14 menších pohárikov na jogurt (skôr širšie ako vyššie - napr. od paštéty)
Postup:
Aby bol jogurt jemnejší, pridáme do čerstvého mlieka sušené mlieko...


...a dobre to (napr. metličkou) premiešame - aby neboli hrudky.


Najskôr mlieko pasterizujeme = mlieko zohrejeme na teplotu 70-80 °C...


...odstavíme, a necháme vychladnúť.
Kým mlieko chladne, vytiahneme zmes jogurtovej kultúry a sušeného mlieka
z chladničky (aby sa oteplila)...


...a pripravíme si aj nádobky na jogurt - sterilizujeme ich tak, že ich necháme
zohriať v rúre (alebo ich prelejeme vriacou vodou) - to aby sa zničili baktérie,
ktoré by mohli zabiť jogurtovú kultúru.


Keď mlieko vychladne na teplotu 30-40 °C...


...nasypeme doň pripravenú zmes jogurtovej kultúry a sušeného mlieka...


...dobre to (napr. metličkou) premiešame - aby neboli hrudky...


...nalejeme to do pripravených nádobiek (nie doplna - asi 2 až 3 naberačky)
a uzavrieme.


Zohrejeme rúru na 50 °C (asi 10 min), a vypneme. Uzavreté nádobky s jogurtom
poukladáme na plech, a ten vložíme do (už vypnutej) rúry.


Tam to necháme 12 až 15 (napr. z večera do rána) postupne vychladnúť.
Po vychladnutí (napr. ráno) dáme jogurty do chladničky.
Takto pripravené (biele) jogurty môžeme pred konzumáciou dochutiť džemom, nutelou,
grankom, ...
www.sag.sk>